Back to school!

augustus 2nd, 2015

PhototasticCollage-2015-08-02-17-38-24

Het nieuwe schooljaar komt d’r aan! Dus tijd om je voor te bereiden voor het nieuwe jaar! Of je nou naar de brugklas of het 2e, 3e, 4e of zelfs naar het 5e of 6e leerjaar gaat. Je moet weer nieuwe spullen kopen voor het nieuwe jaar. Met Nails and Hair doe je dit helemaal in style! In dit artikel laten wij jullie zien welke schoolspullen je nodig hebt, over hoe je om moet gaan met een totaal nieuwe school (de middelbare school), hoe je het beste nieuwe vrienden kunt maken, hoe je goed moet plannen en wat ervaringen van ons over de brugklas.

PhototasticCollage-2015-08-02-18-33-06 - kopie

Wat het je nu eigenlijk allemaal nodig voor het nieuwe schooljaar? Een tas of rugzak heb je zeker nodig. In de brugklas zul je veel boeken krijgen dus zorg ervoor dat je een groot en stevig model voor je tas hebt waar echt alles inpast! Ook een agenda is heel handig. Met een agenda kan je goed plannen. Zorg dan wel dat je veel ruimte hebt om te schrijven, want anders kan je nog dingen vergeten om op te schrijven. Nu de dingen die wij ‘schrijfgerei’ noemen. Een etui om alles in te doen, zorg wel dat hij groot genoeg is! Passer, plakstift, schaar (een kleine is wel zo handig, zodat hij in je etui past.), grijs HB-potlood, gum, een puntenslijper, markeerstiften zijn erg handig voor bijv. aantekeningen te maken en te plannen, pennen en een geo-driehoek. Waarschijnlijk heb je twee verschillende soorten schriften nodig. Je hebt schriften met lijntjes nodig (A5- en A4formaat) dit is bijvoorbeeld voor de vakken aardrijkskunde en geschiedenis. Ook heb schriften met ruitjes papier nodig, dit zijn A4 schriften. Deze ruitjesschriften heb je bijv. nodig voor de vakken wiskunde en rekenen. Ook moet je je boeken kaften! Als je het met kaftpapier doet ben je vaak lang bezig.. Wij zelf vinden rekbare kaften het handigst. Deze heb je al heel snel om je boek heen gedaan dus ben je zo klaar met kaften! Het is wel altijd handig om je werkboeken te kaften met gewoon kaftpapier. Veel basisscholen hebben al een rekenmachine voor je die je kan gebruiken, maar vaak moet je voor de middelbare school een rekenmachine aanschaffen. Op sommige scholen mag je maar een bepaald soort rekenmachine gebruiken. Vaak heeft de school dit al aangegeven. Je hebt ook etiketten nodig die je op je boekenkaften kan plakken. Als je rekbare boekenkaften hebt zorg er dan wel voor dat je speciale etiketten voor de rekbare kaften hebt! Anders blijven ze niet goed zitten. Een elasto map (een map met verschillende vakjes)  is erg handig om bijv. werkbladen te bewaren en sorteren. Welke sportkleding je nodig hebt verschilt vaak per school. De school waar wij opzitten hebben de sportkleding: een zwarte korte broek en een rood t-shirt die we kunnen kopen bij de Intersport met de naam van de school d’r op.

PhototasticCollage-2015-08-02-18-22-05
Deze agenda is van het merk Supertrash.

En nu hoe je om moet gaan met een totaal nieuwe school. Als je naar de brugklas gaat moet je naar een totaal nieuwe school.. vaak is deze school ook groter. Dus is de kans ook groter dat je de weg kwijt raakt en niet weet waar welk lokaal nou zit. Vaak krijgen alle brugklassers aan het begin van het jaar een platte grond van het schoolgebouw. Om het gebouw een beetje te leren kennen kun je een paar rondjes lopen door de school en kijken waar de lokalen zitten waar jij vaak les hebt. Natuurlijk onthoud je het niet allemaal, maar in de loop van het nieuwe jaar weet je al snel waar alle lokalen zitten. Op de middelbare school heb je ook een kantine waar je broodjes, snoep, drinken en fruit kan kopen. Af en toe een broodje of een snoepje kopen is helemaal niet erg, maar als je iedere dag een broodje gaat kopen ben je wel veel geld kwijt. Je kan dus beter thuis gewoon een boterham maken en die mee naar school nemen. Wij zelf hebben op onze school 2 vaste pauzes. In de 1e pauze nemen wij vaak een koek mee of een stuk fruit en wat drinken. Voor de 2e pauze nemen wij boterhammen mee en nog wat drinken.

PhototasticCollage-2015-08-02-18-41-03 - kopie
 De bovenste etiketten zijn voor rekbare boekenkaften. Dat zijn een soort stoffen etiketten.

Als je net naar de middelbare school gaat kom je ook in een totaal andere klas, in de nieuwe klas zitten vaak wel een paar kinderen die je wel kent of die uit je eigen dorp komen. Maar veel kinderen uit je nieuwe klas ken je nog niet. Een goede manier om de nieuwe kinderen te leren kennen is om er bijv. een keer langs gaat zitten bij een les. Stap gewoon op iemand af die je aardig lijkt en begin een praatje te maken! Maar vergeet niet om gewoon jezelf te blijven. Misschien hou je er wel een hele goede vriend aan over!

PhototasticCollage-2015-08-02-18-35-02
Dit zijn rekbare boekenkaften. Je bent binnen 10 minuten klaar met al je boeken :)

Nu gaat we het hebben over hoe je het beste kan plannen en tips voor het leren. Iedereen leert op zijn of haar eigen manier, maar dit zijn onze manieren. Tip 1: Leg je mobiel weg of uit het zicht! Vaak wordt je snel afgeleid als je een geluidje hoort van een Whatsappje. Als je dan je mobiel pakt is al je concentratie weg en kan je niet meer zo geconcentreerd leren en heb je op een toets een probleem, omdat je niet alles goed hebt kunnen leren.. Tip 2: Bij sommige kinderen helpt het ook als je zacht wat muziek opzet tijdens het leren. Je hebt op Youtube filmpjes met rustige muziek voor tijdens het leren, zodat je je beter kan concentreren. Tip 3: Plan goed wanneer je voor welk vak gaat leren. Anders kom je misschien tijd te kort en heb je niet alles kunnen leren wat je moest leren. Ook plannen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Je kan een speciaal schrift aanschaffen waar je in kan plannen of je plant gewoon in je agenda. Zorg wel dat je op tijd begint met plannen. Je kan bijv. iedere zondag al een planning maken over wat je heel de week moet doen aan huiswerk en voor welke vakken je moet leren. Vergeet niet dat je ook pauzes nodig hebt tussen het leren! Je kan niet 3 uur aan een stuk door gaan leren, neem dus bijv. om ieder half uur 10 min. pauze. Zo heb je weer genoeg concentratie om een half uur goed te leren en onthoud je alles veel beter! Markeerstiften zijn heel erg handig voor het maken van planningen! Zo kan je alle dingen die je moeilijk vindt met roze markeren en alle makkelijke dingen met geel markeren. Of je markeert de dingen die je al af hebt met groen en alle dingen die je hebt overgeslagen of nog moet inhalen met blauw. Zo kan je zelf jouw eigen planning maken en kan je alles goed van elkaar onderscheiden!

PhototasticCollage-2015-08-02-18-39-32
Planning van Sanne. Dit was nog van het vorig schooljaar tijdens de proefwerkweek.

Ook wij zijn vorig jaar naar de brugklas gegaan. De eerste schooldag kende we elkaar nog niet. Onze mentor zei tegen ons dat we iedere les naast iemand anders moesten gaan zitten om zo meer kinderen te leren kennen. Doordat wij een keer naast elkaar zijn gaan zitten hebben wij elkaar leren kennen. Het klikte al meteen heel goed tussen ons en zo zijn we beste vriendinnen geworden. Wij hebben de brugklas beleefd als een erg leuk jaar. Soms moest je wel een aantal dingen doen die je niet zo heel leuk vond, maar dat hoort er nou eenmaal bij. We moesten vaak wel leuke opdrachten of projecten maken. Het was niet moeilijk om de weg te vinden in onze school, doordat onze school is verdeeld in gebouwen. We hebben 4 gebouwen; een voor VMBO onderbouw (leerjaar 1 en 2), een voor VMBO bovenbouw (leerjaar 3 en 4), een sportgebouw en het HAVO/VWO gebouw waar wij zitten. Volgend jaar gaan we allebei naar HAVO 2 en zitten in dezelfde klas. Ook wij zijn ons goed aan het voorbereiden voor volgend schooljaar!

PhototasticCollage-2015-08-02-18-48-08

Hopelijk hebben jullie aan dit artikel ‘back to school’ iets gehad en we wensen jullie veel succes volgend schooljaar!

Liefs.

Sanne en Michelle.ka

Comments are closed.